Güncel

'Kan sıvısından elde edilen hücre parçacıkları ile virüsün çoğalması önlenebilir'



İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dilsiz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yaptıkları çalışmada, vücut kan sıvısından izole edilecek doğal hücre parçacıkları ile virüsün çoğalmasının engellenebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Dilsiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük oranda SARS'a benzeyen Kovid-19'un (CO: corona- "taç şekli", VI: virüs, D: disease "hastalık", 19: ilk defa görüldüğü yıl 2019) kalıtım maddesi olarak 30 bin nükleotidli ve tek iplikli lineer RNA molekülü ile Betacoronaviruses grubunun bir üyesi olarak bilindiğini söyledi.

Bu virüsün enfekte ettiği hücrede, sahip olduğu RNA'sından yaklaşık 23 farklı protein sentezlediğini anlatan Dilsiz, Kovid-19'un özellikle akciğer alveol, böbrek, kalp ve özofagus epitel hücrelerinin yüzeyinde bulunan "ACE2 reseptör proteinleri"ne bir yapışkan gibi tutunup daha sonra kendisine ait kalıtım maddesi RNA'yı insan hücresinin içine aktardığını ifade etti.

Dilsiz, hücre sitoplazmasında protein sentezinin yapıldığı ribozom üzerinde kendisine özgü proteinlerini sentezledikten sonra hücre içerisinde binlerce viral yapı oluşmaya başladığını dile getirerek, dünyayı etkileyen bu virüsün bölgeden bölgeye mutasyonlu farklı organizmaların olmasının tedavide önemli bir engel olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Oluşan bu viral yapıların hücreyi kontrollerine aldığını ve sonuçta apoptoz (ölüm) ile hücreyi parçalayıp komşu hücrelere de geçiş yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bağışıklık sistemin akyuvar hücreleri, virüs tarafından enfekte olan bu hücrelerden salınan küçük sitokin adı verilen protein moleküllerini fark etmesi ile birlikte savunma askerlerimiz ve viral düşman arasında müthiş bir savaş veya karşılıklı sitokin salınımı ile oluşan sitokin fırtınası başlamış olur. Enfekte olan hücrede virüsün verdiği sinyal sonucu hücreden salınan sitokinler (interlökin, interferon, tümör nekroz faktörü gibi) içinde bulunduğu hücreyi veya komşu hücreleri öldürerek enflamasyona ve en sonunda çoklu organ fonksiyon yetmezliğine sebep olmaktadır. Enfeksiyondan bir iki gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar ve artık kişi Kovid-19 hastasıdır. Yaklaşık 4 gün sonra hastalığın semptomları daha da ağırlaşır. Çoğalan virüsler ile mücadele edemez hale gelen kişinin bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar ve savaş kaybedilmiş olur."

Prof. Dr. Dilsiz, en önemli tedavi yönteminin, enfeksiyon ile oluşmaya başlayacak olan bu sitokin bombardımanının engellenmesi olduğunu vurguladı.

Hastalığın belirtilerinin yüksek ateş, kuru öksürük, hapşırma, solunum yetmezliği, burun akıntısı, baş, boğaz ve göğüs ağrısı, ishal, kusma, eklem ve kas ağrıları ile halsizlik olarak ortaya çıktığını anlatan Dilsiz, "Bazen, özellikle genç hastalarda öksürük ve ateş gibi önemli semptomlar görülmeden sadece koku (anosmia) ve tat alma duyu kaybı görülebilir, bu da virüsün burun ve dil epitel hücrelerine tutunduğu anlamına gelir" diye konuştu.

Dilsiz, çocuklarda çok nadir görülebilen virüsün görülme oranının 20'li yaşlardan 60 yaşlarına kadar daha çok arttığını belirterek, ölüm oranının ise 50'li yaşlarına kadar her bin hastada 1 dolayında, 50 yaş üstü hasta bireylerde ise hızlı bir şekilde yükseldiğini söyledi.

Kovid-19 hastalığının teşhisine ilişkin de bilgi veren Dilsiz, vücut sıcaklığının 37 santigrat derecenin üzerinde olması durumunda termal monitörlerle tespit edilebildiğini belirterek, hastalığın ayrıca antikor (IgM/IgG) temelli hızlı testler, biyokimyasal testler, röntgen (C-X-Ray) ve tomografi (CT) ile belirlenebildiğini söyledi.

Bunlardan hızlı test analizinde alınacak 1-3 damla kanda antikor analizi yapılarak 5-15 dakikada sonuç alınabildiğini belirten Dilsiz, doğruluk oranı özellikle başlangıç aşamasındaki enfeksiyonlarda olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Dilsiz, en güvenilir testin Gerçek Zamanlı Polimaraz Zincir Reaksiyonu (RT-PZR) olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bunun için boğazdan alınan örnekten izole edilecek viral RNA'dan DNA oluşturulur ve daha sonra Gerçek Zamanlı Polimaraz Zincir Reaksiyonu ile teşhis edilmektedir. Enfeksiyon şayet başlangıç aşamasında ise az miktardaki viral RNA'nın tespitinde son zamanlarda kullanıma giren dijital RT-PCR tekniği ile daha hassas sonuç alınabilmekte hatta normal RT-PCR ile negatif görülen vakaların bir kısmı bu sistem ile erken aşamada dahi pozitif tanı tespiti yapılabilmektedir." diye konuştu.

TEDAVİ KONUSUNDAKİ GELİŞMELER

Hastalığın tedavisine yönelik gelişmelerden birinin antiviral ilaçlar olduğunu belirten Dilsiz, bu tür ilaçların, genellikle daha önceden ebola, HIV, grip (influenza) ve sıtmaya karşı kullanılan ve viral çoğalmayı engelleyici ilaçlar olarak bilindiğini söyledi.

Anti-enflamasyon ilaçların da virüsün enfekte ettiği hücreden salınan ve enflamasyona sebep olan sitokinlere karşı geliştirilen ilaçlar olduğunu anlatan Dilsiz, "Antikor direncini artırıcı ilaçlar ise viral enfeksiyon genel olarak immün sistemin çökmesine bağlı olarak etkisini göstermektedir. Bu gruptaki ilaçlar hastanın immün sistemini aktive etmek veya takviye amacına yönelik olarak geliştirilen ilaçlardır" dedi.

Dilsiz, moleküler tekniklerde ise sentetik mikroRNA'larla hedef Kovid-19 RNA'sından protein sentezinin durdurulması ve böylece virüsün çoğalmasını engellemek olarak ifade edilebildiğini söyledi.

"VİRÜSÜN ÇOĞALMASI ENGELENEBİLİR"

Teşhis ve tedaviye yönelik laboratuvarlarında yaptıkları güncel çalışmalara ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Nihat Dilsiz, şunları kaydetti:

"Vücut kan sıvısından izole edilecek eksozom (doğal hücre parçacıkları) adı verilen vezikül aracılığı ile viral RNA'ya bağlanabilen 20 nükleotitlik mikroRNA'yı hastaya kan yolu ile verebiliriz. Bu mikroRNA'lar insan genomuna bağlanmaksızın sadece hedef Kovid-19 RNA'sına bağlanarak onu bloke edecek ve böylece viral protein sentezi durdurularak virüsün çoğalması engellenebilecektir. Bu yapılar nokta işaretinin yüz binde bir büyüklüğünde olan ve eksozom (vezikül) adı verilen küçük yapılara yerleştirilip burun spreyi ile hastaya verilerek akciğerine ulaştırılır ve böylece virüsün gelişimi engellenebilir. Buna ilave olarak kan yolu ile verilmesi durumunda virüsün bulunabileceği tüm hücrelere gönderilerek etkisi sağlanabilir. Ancak bu konuda öncelikli olarak belli sayıda test yapmamız gerekir ve bu tür bir çalışma ideal şartlarda yaklaşık bir yılı alabilecektir. Ayrıca kullanabileceğimiz anti-viral mikroRNA'larla virüse ait aktivatör mikroRNA'lar inhibe edilebilir ve böylece virüse ait proteinlerin sentezi ve dolayısıyla çoğalmaları engellenebilir."

Prof. Dr. Dilsiz, tüm dünyayı etkisi altına alan bu hastalığın ulusallığın ötesinde küresel mücadeleyi gerektirdiğini anlatarak, karşılaşılan sorunların ülkelerin sağlık sistemlerini yeniden gözden geçirmeleri ve eksikliklerini ivedi olarak tamamlama zorunluluğunu ortaya çıkardığını aktardı.

Salgının giderek yayılmaya devam etmesinin ülkeleri ekonomik olarak da güçsüzleştirdiğini dile getiren Dilsiz, "Sistemi ayakta tutabilmek için tüm güçlerin ve ülkelerin küresel boyutta birlikte hareket ederek çok yönlü oluşan bu tahribatı durdurmaları gerekir. Öyle görünüyor ki ABD bu konuda global gücünü Çin'e kaptırmış bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Share
  Tweet
Güncel
Türkiye'deki Güncel Durum

Türkiye'deki Güncel Durum



Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 26 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 4 bin 515 olduğunu açıkladı.
23-24-25-26 Nisan'da Sokağa Çıkma Yasağı

23-24-25-26 Nisan'da Sokağa Çıkma Yasağı



Sokağa Çıkma Yasağı 23-24-25-26 Nisan'da 31 İlde Uygulanacak. Erdoğan, "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında yine 31 ilimizde sokağa çıkma sınırlandırması yapmayı özellikle planlıyoruz." dedi.
Sokağa Çıkma Yasağı Genelgesi

Sokağa Çıkma Yasağı Genelgesi



İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine, hafta sonu 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelge gönderildi.
Ellerinde koz olarak sadece zevkperizm kaldı

Ellerinde koz olarak sadece zevkperizm kaldı



‘Seyyid Kutub, 1950’lerde sosyalizm geçicidir; asıl liberalizmden korkun dediğinde sosyalizme meyletmekle suçlanıyordu’ Doğru Haber Yazarı Abdulkadir Turan, liberalizmin elinde koz olarak bir tek zevkperizmin kaldığını dile getirdi.
'Milli' Piyango'dan dayanışma kampanyası fırsatçılığı!

'Milli' Piyango'dan dayanışma kampanyası fırsatçılığı!



'Milli' Piyango İdaresi, "Milli Dayanışma Kampanyası'na destek olunacak" açıklamasıyla halkı piyango bileti almaya davet etti.
Siyah maskelere dair kritik uyarı

Siyah maskelere dair kritik uyarı



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, bazı firma ve kişilerin 'nano maske' diye adlandırılıp, polyester kumaştan üreterek piyasaya sürdüğü siyah maskeler, vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor.
BKÜ Yamanel'den açıklama: Koronavirüsün artış hızı kırıldı

BKÜ Yamanel'den açıklama: Koronavirüsün artış hızı kırıldı



Bilim Kurulu Üyesi Levent Yamanel, hızlı tespit, erken tedavi yöntemini uyguladıklarını söyledi.

"El yıkama düştü, maske takma arttı"



Türkiye genelinde yapılan online bir araştırmaya göre el yıkama, kolonya ve dezenfektan kullanımında düşüş yaşandı.
Mazlumder'den Genel Başkanlara Mektup

Mazlumder'den Genel Başkanlara Mektup



Meclis Genel Kurulu Gündemine Gelen İnfaz Pakedi Hakkında Mazlumder Genel Başkanının Mecliste Bulunan Siyasi Partilere Mektubu:
Suriye'deki Kamplarda Yaşayan Siviller Destek Bekliyor

Suriye'deki Kamplarda Yaşayan Siviller Destek Bekliyor



İHH Genel Başkan Yardımcısı Yemelek, "Suriye’de Esed rejimi karşıtı sivillerin yaşadığı bölgelerde ve kamplarda yaşayan sığınmacılar, koronavirüse karşı önlem alınması için destek bekliyor." dedi.
“Koronavirüs Sürekli Mutasyona Uğruyor

“Koronavirüs Sürekli Mutasyona Uğruyor"



İngiltere'deki araştırmada, koronavirüsün 3 farklı şekilde mutasyona uğradığı belirtildi. Bilim insanları, ayrıca koronavirüsün farklı ülkelerdeki bağışıklık sistemlerini yıkmak için sürekli mutasyona uğradığını açıkladı.
Karadeniz'de şiddetli deprem

Karadeniz'de şiddetli deprem



Karadeniz açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İstanbul Valiliği yeni tedbir ve kararları açıkladı

İstanbul Valiliği yeni tedbir ve kararları açıkladı



İstanbul Valiliği, pazartesi gününden itibaren geçerli olacak yeni koronavirüs tedbirlerini duyurdu.
Tüm Suç Sokağa Çıkanların mı?

Tüm Suç Sokağa Çıkanların mı?



İktidar medyasında halkı aşağılamaya yönelik bu söylemin “bidon kafa” söyleminden farkı var mı?
BKÜ Prof.Dr.Özlü uyardı: Uzun süre evde kalmaya hazır olun

BKÜ Prof.Dr.Özlü uyardı: Uzun süre evde kalmaya hazır olun



Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüs salgınının Türkiye'de yükselme döneminde olduğunu belirterek, 'Uzun süre evde kalmaya hazır olun. 3-5 günde evlerden çıkmayı ümit etmeyin' dedi.
İmmün plazma tedavisinde ilk başaralı sonuçlar alındı

İmmün plazma tedavisinde ilk başaralı sonuçlar alındı



İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bir süre önce koronavirüse karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladıkları hastada kısmı iyileşme işaretleri aldıklarını söyledi.
Burak Akkul koronavirüsü nasıl yendiğini açıkladı

Burak Akkul koronavirüsü nasıl yendiğini açıkladı



Koronavirüsü atlatan sunucu Burak Akkul, hastalıktan uyutulma yöntemiyle kurtulduğunu ve şu an Türkiye'de bu şekilde iyileşen ilk kişi olduğunu söyledi.
Kalın: Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz

Kalın: Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede uluslararası iş birliği ve dayanışmanın önemine vurgu yaparak, 'Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz.' dedi.
Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’ye 2 Hastane

Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’ye 2 Hastane



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'deki hastanelere ilişkin, "Bunları 45 gün içerisinde bitireceğiz ve tamamıyla halkın hizmetine sunacağız." dedi.
Mehmet Öz: 12-18 aydan önce aşı zor

Mehmet Öz: 12-18 aydan önce aşı zor



Doktor Mehmet Öz 'Bazı firmaların aşı çalışması yapması güzel haber. Ancak 12-18 ay arasında aşının hazır olacağını tahmin ediyorum. Çünkü aşının güvenliği ve etkisinin ispatlanması lazım. Birden fazla klinik deneme içerdiği için 12-18 aydan önce aşı zor' dedi.
Yaz ayları koronavirüse çare olacak mı?

Yaz ayları koronavirüse çare olacak mı?



ABD’de yapılan bazı bilimsel araştırmalar, hava sıcaklığı ile koronavirüsün yayılma hızı arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. Sıcaklıkları bu dönemde 25 ile 27 derece arasında değişen Malezya, Singapur ve Hong Kong’da vaka sayısının nispeten düşük olması da buna bağlanıyor.
KARZ-I HASEN GÜNLERİ

KARZ-I HASEN GÜNLERİ



Aksa İlim ve Davet Merkezi AKMER karantina günlerinde yardımlaşma çağrısı yaptı. Açıklamada "Kitabımız en yakınlarımızdan başlayarak yardımlaşmamızı emretmektedir. Bizler de, yakın çevremizi kapsayan bir Karz-ı Hasen Hareketine davet ediyoruz." denilmekte...
31 İl Araç Giriş Çıkışına Kapatıldı

31 İl Araç Giriş Çıkışına Kapatıldı



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 büyükşehir ile Zonguldak'a araç giriş çıkışına kapatılacağını ve 20 yaş altı ile 60 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı.
İçişleri Bakanlığı Yeni Koronavirüs Tedbirlerini Açıkladı!

İçişleri Bakanlığı Yeni Koronavirüs Tedbirlerini Açıkladı!



İçişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yeni koronavirüs tedbirlerine ilişkin açıklama yayımlandı.
Özel Hastanelerin Koronavirüs Oyunu

Özel Hastanelerin Koronavirüs Oyunu



Kar ve ticareti her şeyin önüne koyan bazı özel hastaneler Sağlık Bakanlığı’nın talimatına rağmen Koronavirüs üzerinden para kazanmak için farklı taktiklere başvuruyorlar.
Virüsün kontrolde tutulması için bu tarihler çok önemli

Virüsün kontrolde tutulması için bu tarihler çok önemli



Hem uzmanlar hem yetkililer ‘1-2 haftanın çok kritik olduğunu’ vurguluyor. Peki niye önemli?
Türkiye’de hangi ilde kaç Koronavirüs vakası görüldü?

Türkiye’de hangi ilde kaç Koronavirüs vakası görüldü?



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Türkiye'deki COVID-19 vakalarının şehirlerini ve vefatların hangi illerde görüldüğünü haritalarla gösterdi.
Eczanelerdeki çalışma saatlerinde değişiklik

Eczanelerdeki çalışma saatlerinde değişiklik



İstanbul'daki eczanelerin çalışma saatleri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında değiştirildi.
Covid-19: Süper taşıyıcı ne demek? Kimler bu tanıma giriyor?

Covid-19: Süper taşıyıcı ne demek? Kimler bu tanıma giriyor?



Yeni tip koronavirüs taşıyıcısının virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin edilse de bilim insanları, "süper taşıyıcı" olarak adlandırılan ve kendilerinde herhangi bir semptom görmeyen bazı bireylerin hastalığı bu ortalamanın çok üzerindeki insana bulaştırdığını tahmin ediyor.
Salgın inanç dünyamıza nasıl etki edecek?

Salgın inanç dünyamıza nasıl etki edecek?



Radikalleşme, Selefilik, İslami Hareketler üzerine çalışan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Bölge Çalışmaları Program Danışmanı Prof. Dr. Hilmi Demir, Fikir Turu için yazdı:
                             
Normal Görünüm