Röportaj

Ayrımcılığı Derinleştiren Uygulamalar Hayır Getirmez!



İLKHA’ya konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından Arapça tabelalara uygulanan yasağa tepki gösterdi.

15 Haziran 2019- 1 Temmuz 2019 tarihleri arasında iş yeri tabelası ile ilgili mevzuat ve yetkili merci kararına uygun olmayan iş yeri tabela içeriklerinin en az yüzde 75'lik kısmının Türkçe, yüzde 25'lik kısmının Arapça olmak üzere düzenlenmesi hususunda içişleri Bakanlığı tarafından alınan ve uygulanmaya başlanan karara, STK’lardan tepki geldi.

İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı dillere yönelik bir yaptırım uygulanmazken Arapçaya uygulanan yasağın yanlış olduğunu belirten Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Arapça düşmanlığın Kemalist refleksten kaynaklandığına dikkat çekti. 

Alınan kararın hukuki, siyasi ve toplumsal anlamda tartışılabilir olduğunu vurgulayan Kaya, "Kararın tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Haziranın ortasında bu karar alındı. Temmuz başı itibarıyla da denetim ekipleri faaliyete başladı. Son aylarda yoğunlaştırılmış bir Suriye düşmanlığına hepimiz şahit oluyoruz. Yoğun bir şekilde tahrik çabalarının sokağa inmeye başladığını, siyaseti de dolaylı olarak etkilediğini görüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 7-8 yıldır Suriyeli muhacirler meselesinde daha insani bir tavır sergileyen iktidarın da bu oluşumlardan etkilendiğini görüyoruz. Nitekim seçim sonucundaki kısmı başarısızlığın nedenleri arasında, Suriyelilerin verdiği rahatsızlık da konuşulmaya başlandı. Hükümet bunu bir anlamda kabul etmiş gözüküyor ki, adeta karşı tarafı yatıştırmak için bu tür kararlar aldıklarını görüyoruz. Başka kararlar da gündeme geliyor. Suça karıştığı iddia edilen Suriyelilerin İl Göç İdaresine teslim edildiği, geri gönderme işlemlerinin başlatılması gibi durumlar var. Arapça yasağı sembolik olarak bu anlamada rahatsız edici bir uygulama olarak devreye konulmuş gözüküyor. Bu kararın arkasında hükümetin bilinçli bir iradesinden ziyade muhalefete yenik düşme, muhalefetin kışkırtma söylemleri karşısında zafiyet göstererek geri adım atmasının ortaya çıkardığı tipik bir acziyet olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"Farklı dillerden rahatsız olmayan iktidar Arapçaya yasak uyguluyor"

"Türkiye’de dil yasağı, ülkenin çok ciddi bir yarasıdır. On yıllarca bu ülkede toplumun ciddi bir kesimini oluşturan Kürdlerin dillerini kullanmasıyla alakalı sorunlar yaşadık." diyen Kaya, şöyle konuştu:

"Bununla alakalı nice insan bedel ödedi. Kürdçeye gerek yazılı gerekse konuşma dili olarak ciddi yasaklar getirildi. İnsanlar cezaevlerinde anne babalarıyla Kürtçe konuştukları için ziyaret yasağı aldılar. Bu ülke buna benzer yoğun bir dil yasağının ortaya koyduğu toplumsal sıkıntılar yaşadı. Bugün hepimizin gördüğü gibi sokaklarda İngilizcenin baskın kültür haline geldiği bir ortam var. Hatta Türkiyeli firmaların dahi isimlerini İngilizce olarak bulduğu, markalarının İngilizce yazdıklarını görüyoruz. Özellikle turizm bölgeleri olan Alanya’da Almanca, Fethiye’de İngilizce, Antalya’da Rusçanın ne kadar yaygın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bütün bu durumlar gözle görülmesine rağmen bunlarla ilgili hiçbir sıkıntı ifade etmeyen iktidar, Arapça tabelalara karşı yasak kararı alıyor. Bu meselenin hukuki açıdan tamamen keyfilik olduğunu düşünüyorum. Bir insanın kirasını verdiği bir dükkânda yaptırdığı tabelanın hangi kanun, hangi gerekçe, hangi yasal zemine dayanılarak yasaklandığının sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu tamamen hukuksuzluktur."

"Maalesef iktidar bu tuzağa düşmüştür"

Kaya, "Devlet, kamuda insanların birbirleriyle anlaşabilmesi için dille alakalı belli kriterler koyabilir. Ama özel alanda, özel sektördeki ticari kuruluşlara ‘Siz şu dili ancak şu kadar kullanabilirsiniz’ demesi, ticari hürriyetin engellenmesidir. Bu yönüyle olayın hukuksuz olduğunu vurgulamak istiyorum. Yunanca, Rusça, İngilizce, Fransızca yazılardan rahatsız olmayan bir mantık, eğer Arapçadan rahatsız oluyorsa, bu durum Kemalist tek partili mantığın bugün tecessüm etmiş halidir. Maalesef iktidar bu tuzağa düşmüştür. Bir an önce bu yanlıştan dönmeleri gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Suriyeli muhacirlerin savaştan kaçarak mecburiyetten Türkiye’ye sığındıklarını hatırlatan Kaya, "Bu olayın Suriyeli muhacirlerden kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı olduğu belirtiliyor. 3-4 milyon insanın olduğu bir toplumdan bahsediyoruz. Birtakım sıkıntılar olabilir. Suriyeli muhacirler bizim kardeşlerimizdir. Savaştan, katliamdan, işkenceden kaçarak gelmişlerdir. Zalim Esad katliamında evleri şehirleri tarumar olduğu için mecburen bu ülkeye gelmişlerdir. Gezmeye, daha iyi bir hayat yaşamaya, Türkiye’den Almanya’ya gidenler gibi daha konforlu bir hayat sürmek için değil mecbur kaldıkları için gelmişlerdir. Bugüne kadar Türkiye, devlet olarak, halk olarak bu insanlara ev sahipliği yapmıştır. Bir anlamda Ensar olmanın gerekleri birtakım eksikliklerle birlikte yapmıştır. Şimdi geldiğimiz noktada bu insanları yük olarak görmek, onları bir şekilde geri göndermeye çalışmak, bir takım yasal düzenlemelerle hayatlarını zorlamaya çalışmak, bugüne kadar yapılan güzelliklerin tümünü bir torbaya koyup denize atmaktan farksızdır. Bu büyük bir yanlış olur. Hükümetin bu yanlışa düşmemesi gerekir. "dedi.

"Ayrımcılığı geliştiren, dışlayan, ötekileştiren yaklaşımlar bu topluma hayır getirmez"

Suriyeli muhacirlerin toplumda ötekileştirilmek yerine topluma entegre olabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bugüne kadar dar bir kesim ırkçının karşısında nasıl dik durdularsa bugün de dik durmaları gerekiyor. Irkçılara taviz vererek onları yatıştıramazsınız. Çünkü taviz verildikçe başka şey isteyecekler. Bugün Arapça tabelaları görmekten rahatsız olanlar yarın Arapları görmekten rahatsız olacaklar. Daha önce bunları yaşadık. Kendilerine benzemeyen insanlara bunlar düşmanlar. Tesettürlü insanlardan, sakallı olanlardan, namaz kılanlardan rahatsız oluyorlardı. Şimdi bu insanları teskin etmek için hoşlarına giden adımlar mı atacaksınız? Bu anlaşılabilir bir şey değildir. Bu manada yapılması gereken şey Suriyeli muhacirlerin bu topluma en güzel şekilde entegre edilebilmesi için önlemler almaktır. Bununla alakalı yasal zemini geliştirmek, çalışmalarla ilgili, birtakım sorunları gidermek için çalışma yapmak gerekiyor. Eğitim ile alakalı birtakım sıkıntılar yaşıyorlarsa eğitim alanında entegrasyonu kolaylaştırıcı birtakım önlemler alınmalıdır. Bu insanlar toplumsal kültüre zenginlik katmışlardır. Bu anlamda daha kuşatıcı bir yaklaşımla bu insanları topluma entegre etmenin yolları aranmalıdır. Gerek devletin gerekse STK’ların öncelikle bu işe yoğunlaşması gerekiyor. Kardeşliği geliştirme noktasında çaba sarf etmek yerine ayrımcılığı geliştiren, dışlayan, ötekileştiren yaklaşımlar bu topluma hayır getirmez. Müslümanlar açısından da ciddi bir gönül kırıklığına yol açar. Allah’u Teala da asla böyle bir durumda bu ülkeye rahmet getirmez. Allah’ın rahmetini istiyorsak, kardeşlik için çaba sarf etmeliyiz. Ben bu noktada Arapça tabelalar meselesinin başka yanlışların işaret fişeği olarak görülmesi ve konu üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum."

(Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Share
  Tweet
Röportaj
Hamza Er'le Röportaj

Hamza Er'le Röportaj



Hamza Er, geçtiğimiz Ağustos ayında Çıra Kitap etiketiyle yayınlanan iki röportaj kitabıyla okur karşısına çıktı. İki röportaj kitabıyla çıkagelen yazarla Mehmet Ali Başaran'ın yaptığı söyleşi...
İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor

İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor



Yazar Hamza Er, Tunus Nahda Hareketi kurucularından ve Tunus Meclis Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro ile görüştü. Görüşmede, Nahda Hareketi, Tunus'ta başlayan Arap Baharı süreci, Körfez ülkelerinin bölgesel tutumları, Suriye'deki gelişmeler ve siyasetin kavramları üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine



Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, Formsante sitesine verdiği röportajda koronavirüs hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”

“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”



Araştırmacı-yazar Ramazan Yazçiçek’in “Bilgiden Bilince” adlı kitabı kısa sürede 2. Baskı yaptı.
Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor

Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor



Müslüman toplumların ithal ettikleri değerleri kendilerine göre dönüştüremediğinin altını çizen Abdurrahman Arslan, modernitenin dindarları ikilem içine soktuğunu düşünüyor. Bu konuda Müslüman entelektüellere de bir eleştiri getiriyor.
Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy

Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy



İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy, dedesinin vatan ve millet sevgisi, nasıl bir baba olduğu, şiire nasıl başladığı ve etkilendiği şahsiyetler üzerine Ezgi Aşık'ın sorularını cevapladı.

"İslami kesime neden susuyorsunuz diye sormak lazım"



Geçen günlerde Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na yönelik düzenlenen operasyonda vakfın kurucusu Alparslan Kuytul’la birlikte 21 kişi gözaltına alınmıştı. Vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

"Abdülhamid İslamcı değil, muhafazakardır!"



Düşünce Mektebi, 1.Dünya savaşı öncesinde bir dünya imparatorluğu olan Osmanlı Devletini ayakta tutan 2. Abdülhamid döneminin özelliklerini, toplumsal yapısını ve o dönemin günümüz Türkiye'sine yansımalarını yazar Ümit AKTAŞ ile röportaj yaptı.
‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine

‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine



Özgürlük kavramı ideolojik bir mahiyet taşır. Neyin yapılabilir olduğu çerçevesi içinde özgürlük daima bir dünya görüşünün aynası sayılabilir. özgürlük belli bir zihniyet dünyasından hareketle inşa edilen bir kavramdır.
Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri

Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri



Saslanbek İsaev Afrin harekatının başladığı gün Rus siyasi analist Denis Korkodinov’la Anadolu Ajansı için konuştu.

"Tarikatların yüzde 80'i İslam'a zarar veriyor"



İlahiyatçı Ali Rıza Demircan: “Tarikatların yüzde 80’i İslam’a zarar veriyor, çoğu cahildir, MİT’in denetimindedir. Diyanet neden tarikatları da inceleyip yanlışlarını anlatmıyor?”
Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir

Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir



Kudüs'te Müslümanların razı gelebileceği asgari şartlar. Prof. Dr. Şinasi Gündüz, 100 yıldır ağır bir işgali yaşayan kutsal beldemiz Kudüs hakkında her Müslümanın bilmesi gereken asgari hususlar hakkında Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır

Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır



Trump'ın bütün İslam dünyasını Kudüs ile uğraştırmaya çalıştığını ve bunun en önemli sebebinin Irak ve Suriye'de rahat hareket edebilmek olduğunu söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım,'Kudüs cihadının bir ve bütün olduğunu' söyledi.
Talal Silo:

Talal Silo: "ABD PYD/PKK'ya verdiği silahları denetlemiyor"



Silo, ABD'nin SDG'ye teslim etme görüntüsü altında PYD/PKK'ya çok büyük miktarda ağır silah verdiğini ve nerede nasıl kullanıldığını denetlemediğini anlattı.
Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller

Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller"



Türkiye'de başörtüsü mücadelesi veren isimlerden biri olan Emine Şenlikoğlu, bir dergiye verdiği röportajda muhafazakar kesime "tesettür" konusunda eleştirilerde bulundu.
Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur

Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur



Filistinli insan hakları aktivisti ve El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdürü İsam Yunus, Balfour Deklarasyonunun hukuki ve siyasi yönden bir temelinin olmadığını belirterek, bunun sonucunda Filistinlilerin hukuk, mal-mülk ve varlıklarından bedel ödediklerini söyledi.
Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları

Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları



Fikir dünyamızın önde gelen bazı isimlerine'Kendi zaman ve tecrübenizi hatırlatarak, o günün ve bugünün Müslüman gençlerini, zaaf ve imkânlarıyla mukayese eder misiniz' diye sorulmuş 2013'te.'Hasat' adlı yıllıkta toplanan bu soruşturma cevaplarından minik bir seçkiyi Mehmet Ali Başaran alıntıladı.
Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine

Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine



"Acılarımı, neşelerimi ilahi vahiy mikroskobu altında tetkiklerden geçirdikçe, ortaya yeni anlam katmanları, dolayısıyla da meyveler çıkıyor. Binlerce sayfayı çoktan aşan mektuplarımda da hep bu yeni tespitlerimi açmaya koyuldum." Necdet Yüksel,'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' kitabı üzerine Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'

Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'



‘Modernliğe itiraz hayat tarzında başlamalıdır. Siz alternatif bir hayat tarzı sunarsanız o hayat tarzının öngördüğü iktisadı, eğitimi, teknolojiyi ya da ilişikleri üretebilirsiniz.' Abdurrahman Arslan, ‘Modern Dünyada Müslümanlar’ kitabı etrafında Safa Dallı’nın soruların cevapladı.
Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj

Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj



Mehmet Ali Başaran'ın sürdürdüğü Cezaevi Söyleşileri dizisinin konuğu Ahmet Şat. Başaran, Ahmet Şat ile Düşün Yayıncılık'dan çıkan Vahiy Öğretisi ve İslam kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler

Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler



Radyo Selam’da Zafer Burakmak’ın hazırlayıp sunduğu programının konuğu “Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz ve Darbenin Arkasındaki Dış Dinamikler” kitabının yazarı Abdülkadir Şen idi.
Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı

Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı



Haçlı istilalarının sadece Ortadoğu denen coğrafyayı değil,Endülüs'ten Kuzey Avrupa'ya kadar bütün dünyayı kasıp kavurduğu 12'nci yüzyılda yaşayan Nureddin Zengi, deyim yerindeyse suyu tersine akıtmayı başaran adam.
Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz

Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz



25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunuyor. Kendisi henüz çıkmadan kitapları çıkıyor cezaevinden bir bir:'Son Nişanlı','Lanetli Duvar','Dunah’ın Terazisi'…
“Yeni dindarlığın fıkhı yok

“Yeni dindarlığın fıkhı yok"



Görüntü kültürünün dünyasında yaşadığımızı belirten Abdurrahman Arslan, fıkhı olmayan bir dindarlıkla karşı karşıya olduğumuza, yapılan iftarlarla, televizyonlardaki sohbetlerle görüntüye yönelik bir Ramazan yaşandığına vurgu yapıyor
Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine

Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine



Filistin Mültecilik Meselesi üzerine araştırmalar gerçekleştiren, Suriye, Lübnan, ve Gazze' de bulunan Filistin Mülteci kamplarını ziyaret ederek bu kamplara ilişkin izlenimlerini kamuoyu ile paylaşan yazar Hamza ER’le Filistin meselesini, Mültecilik konusunu, kampların durumunu ve tabii ki Mavi Marmara’da yaşananları konuştuk.
Şiiri Şiir İçin Değil Bir Dava İçin Yazmalı

Şiiri Şiir İçin Değil Bir Dava İçin Yazmalı



Mehmet Ali Başaran, 25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunan ve geçen yıl "Etibe’ye Mektuplar" adlı kitabı yayınlanan şair Atavi Osman Erdemir’le mektup üzerinden kısa bir röportaj gerçekleştirdi.
Atasoy Müftüoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı

Atasoy Müftüoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı



Atasoy Müftüoğlu, Medyascope’ta gazeteci Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı.

"Aile içi huzursuzluk ve boşanmaların kaynağı batı kültürü"



Uzmanlar, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.
Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar

Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar



Ahrar'uş Şam lideri Ebu Yahya Hamavi, kuşatmayı kırmak için başlatılan Halep Operasyonu, Esed rejimi, muhalifler arasındaki çatışmalar, ayrılıklar, bölgedeki Türkiye ve ABD varlığı ve Suriye'nin geleceğine ilişkin Timetürk'e özel açıklamalar yaptı.
Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine

Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine



Alev Erkilet’le Seyyid Kutub’un düşünceleri, İslâmcılığa yaptığı katkıları ve aldığı eleştirileri üzerine Dünya Bülteni ile bir söyleşide bulundu.
                             
Normal Görünüm