Röportaj

Şiiri Şiir İçin Değil Bir Dava İçin Yazmalı



Mehmet Ali Başaran, 25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunan ve geçen yıl "Etibe’ye Mektuplar" adlı kitabı yayınlanan şair Atavi Osman Erdemir’le mektup üzerinden kısa bir röportaj gerçekleştirdi.

25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunan ve geçen yıl Ekin Yayınları'ndan Etibe’ye Mektuplar adlı kitabı yayınlanan şair Atavi Osman Erdemir’le mektup üzerinden kısa bir röportaj gerçekleştirdim.

İlk kitabınız Etibe’ye Mektuplar hayırlı olsun. Kitabın adındaki isim, özel bir isim mi? Hikâyesini merak ettim.

Etibe, hiç doğmamış beş yaşındaki kızım…

Afgan cihadı döneminde Afganistan’da bir köy işgalcilerin savaş uçakları tarafından bombalanmıştı. Neredeyse bütün evler yıkılmış ve birçok kişi ölmüştü. Yıkılan evlerin altında ve sokak aralarında parçalanmış Müslümanların bedenleri vardı, bunların çoğunu çocuklar ve kadınlar oluşturuyordu. Çok az insan bu saldırıdan yaralı kurtulmuştu. Manzara gerçekten korkunçtu. Bir evin yıkıntılarının önünde üstü başı toz içinde, uzun siyah saçları toza bulanmış, neredeyse saçlarının siyahlığı tozdan görünmeyen bir kız çocuğu duruyordu. Bedeni de tıpkı kalbi gibi tir tir titriyordu, kan lekeleri sanki tüm vücudunu kaplamış gibi duran çiçekli kırmızı bir elbise giymişti. Siyah gözleri boşluğa bakar gibi etrafa bakıyor ve lisan-ı hal ile yardım istiyordu. Onu öyle görünce yüreğim koptu…

Sanki dünyanın tüm çocukları o küçük kızın gözlerinden bana bakıyordu. Beş-altı yaşlarındaydı. Adının Etibe olduğunu öğrendim. Artık tüm kız çocukları benim için Etibe’ydi ve onlar benim hiç doğmamış kızlarımdı.

O günden sonra yazdığım şiirlerimin çoğu Etibeler için oldu. Tutsak olduğum bu ortamda onlara mektup-şiir yazmaktan başka yapacak bir şeyim yoktu. Çoğu zaman mektupları ben onlara yazıyordum, bazen de onlar rüyalarımda bana yazıyorlardı hiç gönderemedikleri mektuplarını…

Umarım ruz-i mahşerde Etibelerin gözlerine bakacak yüzümüz olur ve umarım bu mektuplar onlar hakkında ve onların hakkı adına beraatim olur. Rabbim tüm Etibeleri korusun ve bizleri bağışlasın.

 

Şiir sizin için ne anlam ifade ediyor? Şiir anlayışınızdan bahseder misiniz kısaca? 

Şiir, insanın içinde bulunduğu ruh halinin kâğıda resmedilmiş şeklidir. Bu resimden dışarıya yansıyan duygular en güçlü ifade biçimlerinden biridir. Fakat bu resim âşığı değil maşuğu anlatır. Onun içindir ki şiirin manası şairde gizlenir, bu hal her okuyucunun kendinden bir şey bulduğu ifade şeklidir.

Şiir aynı zamanda acıya isyanın kılıcıdır, hakka ve adalete çağıran bir kalemdir. Eğer şair yaşamıyla hakkı müdafaa ediyorsa işte o zaman şiir, şairin elindeki kılıcı-kalemi olur. Aksi halde şiir şairin kazması durumunda kalır.

İ. Tenekeci şiiri, nasıl daha iyi bir insan olabilirimin cevabı olarak gördüğünü söyler. Bu doğrudur lakin, iyiliğe nereden baktığınız ve yüklediğiniz anlam çok önemlidir. Eğer “Birr” noktasından bakarsanız şiirin sizi götüreceği yer iyilik dergâhıdır. Aksi halde şiirin sizi götüreceği yer şaşkınlık vadisidir.

25 yıldır cezaevindesiniz. Bir şair olmakla, cezaevinde bulunan bir şair olmak arasındaki farklar nelerdir?

Ben 21 yaşında cezaevine girdim lakin dışarıda şiir yazmanın ve şair olmanın nasıl bir şey olduğunu pek hatırlamıyorum. Ben dışarıdaki şairleri (şahsen tanıdıklarım olmakla birlikte) sadece yazdıkları şiirlerden tanıyorum. Dışarıdaki şairlerin ruh halleri nasıldır pek bilmiyorum. Ben okuduğum kitaplardan ve şairin yaşantısından hareketle, şairlerin ruh hallerini kabaca iki aralıkta görüyorum; ilki kendi kendini acıya sürükleyenler, ikincisi şartların kendilerini acıya sürükledikleri.

Kendini acıya sürükleyenler daha çok melankoli dünyasında yaşayanlardır ve bunlar genelde benmerkezcidir. Bu hal hayattan kopmayı ve savrulmayı kolaylaştırır.

Şartların acıya sürüklediği kişiler zamandan ve hayattan kopuk değillerdir. Onlar içine düştükleri gayya kuyusundan Yusuf olarak yeniden doğmanın mümkünatına inanarak yaşarlar.

İnanmadığı ve yaşamadığı şeyler hakkında yazılan şiirleri Allah yermiştir. Şiiri şiir için değil bir dava için yazmış olmanın gerekliliğine inanırım. Nasıl ki dışarıda olan şairler davalarındaki ızdırabı-acıyı şiirlerine yansıtıyorsa, cezaevinde bulunanlar da davasının ızdırabını tüm benliğinde hissederek şiirlerine yansıtırlar ve onlar yazdıklarına hayatlarını şahit tutarlar. Acının insanı olgunlaştırması ve sabrını perçinlemesi de böyledir. Bazı şeyler yaşanmadan anlaşılmaz ve hissedilmeden yazılmaz. İçinde bulunduğun an en sahici andır. Ve o anda yazılanlar gerçektir. Ben yazılan şiirden çok yazan insanın hayatına bakmayı daha doğru buluyorum.

“Bu yağmurlar bizi hiç umursamıyor” diyorsunuz, “Taş duvarlar bitişiyor puslu akşamlarına”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir öğrenciyken girdiğiniz cezaevinden bir şair olarak çıkacaksınız Allah nasip ederse. Dışarıdaki hayata dair en çok nelerin özlemini duyuyorsunuz?

Ömrünün çoğunu tutsak olarak geçirmiş birinin her halde en çok özlemini duyduğu şey özgürlüktür. Birçok şeye alışabilirsiniz ancak tutsaklığa alışamazsınız, 25 senede birçok şeyi unutabilirsiniz ama özgürlüğü unutamazsınız.

Doğrusunu söylemek gerekirse ben dışarıda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu inanın pek hatırlamıyorum. Ama beni özgür kılan ve her daim özgür kılacak bir inancım ve ruhum var.

Kimileri özgür bir ortamda, yani dışarıda yaşarlar ama ruhları tutsaktır. Bizlerin ise, bedenlerimiz tutsak ama ruhumuz hep özgür olmuştur. Dışarıdaki hayatta özlediğim şeyler elbette vardır.

Mesela Üsküdar’da Kız Kulesi’nin karşısında oturup çay içmeyi özledim, Kuşkonmaz Camii’nde namaz kılıp ruhumu dinlendirmeyi özledim, başımı annemin dizlerine koymayı özledim, ata binmeyi özledim, Çamlıca’dan gün batımını seyretmeyi özledim, iftar davetlerini özledim, on adımdan sonra önüne duvar çıkmadan uzun uzun yürümeyi özledim, kafanı yukarı doğru kaldırmadan geniş gökyüzüne bakmayı özledim, toprağı özledim sevgili dostum, ayaklarımın toprağa basmasını, toprağın kokusunu özledim…

 
Röportaj: Mehmet Ali Başaran / Dünya Bizim  

Share
  Tweet
Röportaj
Hamza Er'le Röportaj

Hamza Er'le Röportaj



Hamza Er, geçtiğimiz Ağustos ayında Çıra Kitap etiketiyle yayınlanan iki röportaj kitabıyla okur karşısına çıktı. İki röportaj kitabıyla çıkagelen yazarla Mehmet Ali Başaran'ın yaptığı söyleşi...
İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor

İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor



Yazar Hamza Er, Tunus Nahda Hareketi kurucularından ve Tunus Meclis Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro ile görüştü. Görüşmede, Nahda Hareketi, Tunus'ta başlayan Arap Baharı süreci, Körfez ülkelerinin bölgesel tutumları, Suriye'deki gelişmeler ve siyasetin kavramları üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine



Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, Formsante sitesine verdiği röportajda koronavirüs hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”

“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”



Araştırmacı-yazar Ramazan Yazçiçek’in “Bilgiden Bilince” adlı kitabı kısa sürede 2. Baskı yaptı.
Ayrımcılığı Derinleştiren Uygulamalar Hayır Getirmez!

Ayrımcılığı Derinleştiren Uygulamalar Hayır Getirmez!



İLKHA’ya konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından Arapça tabelalara uygulanan yasağa tepki gösterdi.
Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor

Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor



Müslüman toplumların ithal ettikleri değerleri kendilerine göre dönüştüremediğinin altını çizen Abdurrahman Arslan, modernitenin dindarları ikilem içine soktuğunu düşünüyor. Bu konuda Müslüman entelektüellere de bir eleştiri getiriyor.
Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy

Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy



İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy, dedesinin vatan ve millet sevgisi, nasıl bir baba olduğu, şiire nasıl başladığı ve etkilendiği şahsiyetler üzerine Ezgi Aşık'ın sorularını cevapladı.

"İslami kesime neden susuyorsunuz diye sormak lazım"



Geçen günlerde Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na yönelik düzenlenen operasyonda vakfın kurucusu Alparslan Kuytul’la birlikte 21 kişi gözaltına alınmıştı. Vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

"Abdülhamid İslamcı değil, muhafazakardır!"



Düşünce Mektebi, 1.Dünya savaşı öncesinde bir dünya imparatorluğu olan Osmanlı Devletini ayakta tutan 2. Abdülhamid döneminin özelliklerini, toplumsal yapısını ve o dönemin günümüz Türkiye'sine yansımalarını yazar Ümit AKTAŞ ile röportaj yaptı.
‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine

‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine



Özgürlük kavramı ideolojik bir mahiyet taşır. Neyin yapılabilir olduğu çerçevesi içinde özgürlük daima bir dünya görüşünün aynası sayılabilir. özgürlük belli bir zihniyet dünyasından hareketle inşa edilen bir kavramdır.
Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri

Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri



Saslanbek İsaev Afrin harekatının başladığı gün Rus siyasi analist Denis Korkodinov’la Anadolu Ajansı için konuştu.

"Tarikatların yüzde 80'i İslam'a zarar veriyor"



İlahiyatçı Ali Rıza Demircan: “Tarikatların yüzde 80’i İslam’a zarar veriyor, çoğu cahildir, MİT’in denetimindedir. Diyanet neden tarikatları da inceleyip yanlışlarını anlatmıyor?”
Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir

Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir



Kudüs'te Müslümanların razı gelebileceği asgari şartlar. Prof. Dr. Şinasi Gündüz, 100 yıldır ağır bir işgali yaşayan kutsal beldemiz Kudüs hakkında her Müslümanın bilmesi gereken asgari hususlar hakkında Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır

Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır



Trump'ın bütün İslam dünyasını Kudüs ile uğraştırmaya çalıştığını ve bunun en önemli sebebinin Irak ve Suriye'de rahat hareket edebilmek olduğunu söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım,'Kudüs cihadının bir ve bütün olduğunu' söyledi.
Talal Silo:

Talal Silo: "ABD PYD/PKK'ya verdiği silahları denetlemiyor"



Silo, ABD'nin SDG'ye teslim etme görüntüsü altında PYD/PKK'ya çok büyük miktarda ağır silah verdiğini ve nerede nasıl kullanıldığını denetlemediğini anlattı.
Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller

Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller"



Türkiye'de başörtüsü mücadelesi veren isimlerden biri olan Emine Şenlikoğlu, bir dergiye verdiği röportajda muhafazakar kesime "tesettür" konusunda eleştirilerde bulundu.
Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur

Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur



Filistinli insan hakları aktivisti ve El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdürü İsam Yunus, Balfour Deklarasyonunun hukuki ve siyasi yönden bir temelinin olmadığını belirterek, bunun sonucunda Filistinlilerin hukuk, mal-mülk ve varlıklarından bedel ödediklerini söyledi.
Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları

Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları



Fikir dünyamızın önde gelen bazı isimlerine'Kendi zaman ve tecrübenizi hatırlatarak, o günün ve bugünün Müslüman gençlerini, zaaf ve imkânlarıyla mukayese eder misiniz' diye sorulmuş 2013'te.'Hasat' adlı yıllıkta toplanan bu soruşturma cevaplarından minik bir seçkiyi Mehmet Ali Başaran alıntıladı.
Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine

Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine



"Acılarımı, neşelerimi ilahi vahiy mikroskobu altında tetkiklerden geçirdikçe, ortaya yeni anlam katmanları, dolayısıyla da meyveler çıkıyor. Binlerce sayfayı çoktan aşan mektuplarımda da hep bu yeni tespitlerimi açmaya koyuldum." Necdet Yüksel,'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' kitabı üzerine Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'

Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'



‘Modernliğe itiraz hayat tarzında başlamalıdır. Siz alternatif bir hayat tarzı sunarsanız o hayat tarzının öngördüğü iktisadı, eğitimi, teknolojiyi ya da ilişikleri üretebilirsiniz.' Abdurrahman Arslan, ‘Modern Dünyada Müslümanlar’ kitabı etrafında Safa Dallı’nın soruların cevapladı.
Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj

Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj



Mehmet Ali Başaran'ın sürdürdüğü Cezaevi Söyleşileri dizisinin konuğu Ahmet Şat. Başaran, Ahmet Şat ile Düşün Yayıncılık'dan çıkan Vahiy Öğretisi ve İslam kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler

Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler



Radyo Selam’da Zafer Burakmak’ın hazırlayıp sunduğu programının konuğu “Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz ve Darbenin Arkasındaki Dış Dinamikler” kitabının yazarı Abdülkadir Şen idi.
Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı

Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı



Haçlı istilalarının sadece Ortadoğu denen coğrafyayı değil,Endülüs'ten Kuzey Avrupa'ya kadar bütün dünyayı kasıp kavurduğu 12'nci yüzyılda yaşayan Nureddin Zengi, deyim yerindeyse suyu tersine akıtmayı başaran adam.
Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz

Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz



25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunuyor. Kendisi henüz çıkmadan kitapları çıkıyor cezaevinden bir bir:'Son Nişanlı','Lanetli Duvar','Dunah’ın Terazisi'…
“Yeni dindarlığın fıkhı yok

“Yeni dindarlığın fıkhı yok"



Görüntü kültürünün dünyasında yaşadığımızı belirten Abdurrahman Arslan, fıkhı olmayan bir dindarlıkla karşı karşıya olduğumuza, yapılan iftarlarla, televizyonlardaki sohbetlerle görüntüye yönelik bir Ramazan yaşandığına vurgu yapıyor
Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine

Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine



Filistin Mültecilik Meselesi üzerine araştırmalar gerçekleştiren, Suriye, Lübnan, ve Gazze' de bulunan Filistin Mülteci kamplarını ziyaret ederek bu kamplara ilişkin izlenimlerini kamuoyu ile paylaşan yazar Hamza ER’le Filistin meselesini, Mültecilik konusunu, kampların durumunu ve tabii ki Mavi Marmara’da yaşananları konuştuk.
Atasoy Müftüoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı

Atasoy Müftüoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı



Atasoy Müftüoğlu, Medyascope’ta gazeteci Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı.

"Aile içi huzursuzluk ve boşanmaların kaynağı batı kültürü"



Uzmanlar, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.
Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar

Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar



Ahrar'uş Şam lideri Ebu Yahya Hamavi, kuşatmayı kırmak için başlatılan Halep Operasyonu, Esed rejimi, muhalifler arasındaki çatışmalar, ayrılıklar, bölgedeki Türkiye ve ABD varlığı ve Suriye'nin geleceğine ilişkin Timetürk'e özel açıklamalar yaptı.
Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine

Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine



Alev Erkilet’le Seyyid Kutub’un düşünceleri, İslâmcılığa yaptığı katkıları ve aldığı eleştirileri üzerine Dünya Bülteni ile bir söyleşide bulundu.
                             
Normal Görünüm