Röportaj

Atasoy Müftüoğlu, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı



Atasoy Müftüoğlu, Medyascope’ta gazeteci Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı.

Atasoy Müftüoğlu, Medyascope’ta gazeteci Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı.

“Türkiye’de ve dünyada İslamcılık”ın konuşulduğu programda, Atasoy Müftüoğlu’nun öne çıkan açıklamaları şöyleydi:

İslamcılık meselesi

- İslamcılık kavramı, dışarıdan üretilerek Müslümanlara tahmil edilmiştir.  

- İslamcılık, İslam’ın yeniden bir dünya vizyonu kazanmasını isteyen/talep eden kesime işaret ediyordu; kimi zaman bu kavram çok istismar edildi… Ama hiçbir zaman gerçek durumun ifadesi olacak şekilde sağlıklı değerlendirmeler yapılmadı.  Maalesef, İslamcılık etkili bir sürece dönüşmedi.

- İran İslam Devrimi’nin tarihin son 500 yılının en özgün, en bağımsız hareketi olduğuna inananlardanım. Devrim, o zamanki İslam dünyası toplumları için bir düştü ve bu gerçekleşti.  

- Hala devrimin çok önemli olduğuna inananlardanım; ancak bugün devrim kendisini Şii ufka ve perspektife kapatmamış olsaydı, oradan yeni bir model çıkacaktı. Yeni bir dünya tarzı, siyasal sistem, ekonomik sistemin imkanları konuşulacaktı. Maalesef evrensel bir model olma imkanını kaybetti, Ulus-devlet refleksi gösterdi. Devrimci düşünce geçmişte ahbari geleneğin baskısı altındaydı; bugün ahbari gelenek yeniden güçleniyor. Bu da, İslami anlamda işbirliğine imkân vermiyor…

- İslam dünyası toplumlarının çok hayati, derinlikli yapısal sorunları var. Zaman zaman kimi sorunlarla karşılaştığımızda, sorunların kendi zaaflarımızdan kaynaklanabileceği değerlendirmesini yapmak bize ağır gelir. Bugün karşılaşılan sorunlar, dışarıdan gelen sorunlardan ziyade içeriden yapılan saldırılarla ilgilidir. Ama düşünce ve kültür hayatımız, buna dair bir çözümleme yapmıyor. Akli ilimler, içtihatlar ve felsefe yasaklandığından beri, İslam dünyası toplumları kendisini dine nispet eden ama açıklaması olmayan çok büyük bir felakete duçar oldu. Sonra, bu felaket geleneğe dönüştü. Bugün biz bu felaketi iftiharla sahiplenmeyi sürdürüyoruz.

- Geçmişle hesaplaşmak, geçmişle kavga etmek değil; bir kültürün nasıl bu hale geldiğine ilişkin yanıtlar bulma çabasıdır. Bu, şu ana kadar yapılmadı; biz İslam’ın kendisi etrafından değil tarihsel tezahürü etrafından tanımlamalar yapıyoruz.

- Akademik hayat, kendisini daha çok modern/bilimsel rasyonalite ile konumlandırmak zorundadır; bunları tartışmaya cesaret edemez. Müslüman bir akademisyen, dinin ontolojik meşruiyetini nasıl kaybettiğini konuşamaz; nasıl kazanılması gerektiğine dair hiçbir öneride bulunamaz.

- Umuttan söz edebilmeniz için gerçeklerle yüzleşebilmeniz gerekir; umudun bir içeriği ve gerekçesi olmalı!

- İslam dünyasının, Batı modelinin çerçevesine hapsedilmesine dair herhangi bir hesaplaşma yapılmamışsa, orada bir sorun vardır. Örneğin kapitalizmle İslam arasında bir bağ kurmak hiçbir şekilde mümkün değildir. Bugün Müslümanlar, ahlaksız bir ekonomiye ikna edilmişlerdir; kapitalizmle iç içe geçmişlerdir… Bunun izahı yoktur; buradan bir umut çıkarılamaz. Keza, sekülerizmin İslam dünyası tarafından ihraç edilmesinin izahı da asla ve kata mümkün değildir…

- Felsefeye/düşünmeye hala şüpheyle yaklaşan bir geleneğimiz var; modern zamanlar hesap yapan düşünceyi öğretti. Hakikatin yerine matematik geçtiği günden beri, hakikate yabancılaştık. Dini olan bir şeyin bugün kamusal planda gerçeklemesine ilişkin özgüven sorunu yaşıyoruz. Müslümanlar bireysel dindarlığa ikna edilmişlerdir. Bu, kamusal alanı, kapitalizme, seküler/neoliberal iradeye bırakmak anlamı taşır.

Arap Baharı

- Malik bin Nebi dedi ki evet sömürgecilik korkunç bir şey; ama daha korkunç olanı sömürülmeye elverişli olmak.

- Bir medeniyet içerik ürettiği müddetçe yaşar, içeriden bir bayağılaşma meydana gelmeye başlayınca çöker.

- İslami dilin, kolonyalist/sömürgeci dilden bağımsızlaşması gerekmektedir.

- Medeniyet tasavvurundan bahsedenler, hizip/sınır dilini aşması gerekiyor.

- IŞİD gibi hareketlerin ürettiği içerik çok önemli; partizanlara yönelik içerik üretiyorlar.

FETÖ

- Kendimizi tek akla, tek yoruma hapsetmemiş olsaydık; dünya entelektüel hayatını takip ediyor olsaydık, bu meseleleri daha iyi anlardık…

- Küresel seçkinler, İran devriminin ardından paniklediler ve İran uzmanlarıyla görüştüler; bu uzmanlar, devrimin en fazla 1 yıl süreceğini söylediler. Bir daha devrim olmaması için ne yapmalıyız diye çözüm aradılar; devrimci duyarlılığı kontrol etmeliyiz diye karar aldılar. Amerika yeni bir din dili için bütçe ayırdı. Kader Üçgeni kitabında Chomsky, bu konudaki çabaların ve ilişkilerin mahiyetini anlattı. İlgili ülkelerde yeni din dilini temsil edecek memurlar aradılar ve buldular.

- O tarihten itibaren Neo-Nurculuk’tan bahsedip, bunun Amerikan projesi olduğunu yazdım.

- Türkiyeli Müslümanlar, bilinç düzeyinde bir İslami tercihte bulunmuş olsaydılar, bu harekete karşı teyakkuz halinde olacaklardı.

- Bugünkü teyakkuz şöyle: Şu ya da bu cemaate katılabilirsiniz, ancak bizim fiziksel ve bedensel varlığımıza yönelik katliamda bulunmamak koşuluyla… Yani zihinsel katliamlara devam edebilirsiniz… Ya da iktidar ortaklığına kalkışmamak koşuluyla…

- 15 Temmuz tarihte benzeri görülmeyen büyük bir alçaklıktır… Halkın direnişi çok anlamlıdır. Ancak, 15 Temmuz’a kadar İslamcılık iddiasında bulunan ne kadar isim varsa, bugün kokuşmuş bir sağcılığın ve milliyetçiliğin hizmetine girmişlerdir.

Suriye

- Suriye’de muhalefetin icat edildiğini biliyorum; ama bunu söylemek Baas rejimini desteklemek anlamına gelmez. Ben kendisini her şartta İslam’a nispet eden birisiyim; seküler ve milliyetçi bir rejimi desteklemekten beriyim.  

Share
  Tweet
Röportaj
Hamza Er'le Röportaj

Hamza Er'le Röportaj



Hamza Er, geçtiğimiz Ağustos ayında Çıra Kitap etiketiyle yayınlanan iki röportaj kitabıyla okur karşısına çıktı. İki röportaj kitabıyla çıkagelen yazarla Mehmet Ali Başaran'ın yaptığı söyleşi...
İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor

İslamcılara Umut Bağlanması Rahatsızlık Oluşturuyor



Yazar Hamza Er, Tunus Nahda Hareketi kurucularından ve Tunus Meclis Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro ile görüştü. Görüşmede, Nahda Hareketi, Tunus'ta başlayan Arap Baharı süreci, Körfez ülkelerinin bölgesel tutumları, Suriye'deki gelişmeler ve siyasetin kavramları üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile Koronavirüs Üzerine



Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, Formsante sitesine verdiği röportajda koronavirüs hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”

“İslâmî Bir Bilince İhtiyacımız Var”



Araştırmacı-yazar Ramazan Yazçiçek’in “Bilgiden Bilince” adlı kitabı kısa sürede 2. Baskı yaptı.
Ayrımcılığı Derinleştiren Uygulamalar Hayır Getirmez!

Ayrımcılığı Derinleştiren Uygulamalar Hayır Getirmez!



İLKHA’ya konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından Arapça tabelalara uygulanan yasağa tepki gösterdi.
Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor

Müslüman entelektüeller İslam'ı kullanıyor



Müslüman toplumların ithal ettikleri değerleri kendilerine göre dönüştüremediğinin altını çizen Abdurrahman Arslan, modernitenin dindarları ikilem içine soktuğunu düşünüyor. Bu konuda Müslüman entelektüellere de bir eleştiri getiriyor.
Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy

Torununun gözünden Mehmet Akif Ersoy



İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy, dedesinin vatan ve millet sevgisi, nasıl bir baba olduğu, şiire nasıl başladığı ve etkilendiği şahsiyetler üzerine Ezgi Aşık'ın sorularını cevapladı.

"İslami kesime neden susuyorsunuz diye sormak lazım"



Geçen günlerde Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na yönelik düzenlenen operasyonda vakfın kurucusu Alparslan Kuytul’la birlikte 21 kişi gözaltına alınmıştı. Vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

"Abdülhamid İslamcı değil, muhafazakardır!"



Düşünce Mektebi, 1.Dünya savaşı öncesinde bir dünya imparatorluğu olan Osmanlı Devletini ayakta tutan 2. Abdülhamid döneminin özelliklerini, toplumsal yapısını ve o dönemin günümüz Türkiye'sine yansımalarını yazar Ümit AKTAŞ ile röportaj yaptı.
‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine

‘Özgürlüğün mahiyeti’ üzerine



Özgürlük kavramı ideolojik bir mahiyet taşır. Neyin yapılabilir olduğu çerçevesi içinde özgürlük daima bir dünya görüşünün aynası sayılabilir. özgürlük belli bir zihniyet dünyasından hareketle inşa edilen bir kavramdır.
Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri

Afrin Harekatı Bağlamında Türkiye-Rusya İlişkileri



Saslanbek İsaev Afrin harekatının başladığı gün Rus siyasi analist Denis Korkodinov’la Anadolu Ajansı için konuştu.

"Tarikatların yüzde 80'i İslam'a zarar veriyor"



İlahiyatçı Ali Rıza Demircan: “Tarikatların yüzde 80’i İslam’a zarar veriyor, çoğu cahildir, MİT’in denetimindedir. Diyanet neden tarikatları da inceleyip yanlışlarını anlatmıyor?”
Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir

Kudüs, Bütün Müslümanların Kutsalıdır, Haremidir



Kudüs'te Müslümanların razı gelebileceği asgari şartlar. Prof. Dr. Şinasi Gündüz, 100 yıldır ağır bir işgali yaşayan kutsal beldemiz Kudüs hakkında her Müslümanın bilmesi gereken asgari hususlar hakkında Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır

Kudüs Amerika'nın çözülme sürecini başlatacaktır



Trump'ın bütün İslam dünyasını Kudüs ile uğraştırmaya çalıştığını ve bunun en önemli sebebinin Irak ve Suriye'de rahat hareket edebilmek olduğunu söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım,'Kudüs cihadının bir ve bütün olduğunu' söyledi.
Talal Silo:

Talal Silo: "ABD PYD/PKK'ya verdiği silahları denetlemiyor"



Silo, ABD'nin SDG'ye teslim etme görüntüsü altında PYD/PKK'ya çok büyük miktarda ağır silah verdiğini ve nerede nasıl kullanıldığını denetlemediğini anlattı.
Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller

Şenlikoğlu:Muhafazakarlar tesettürlü kızlara talip değiller"



Türkiye'de başörtüsü mücadelesi veren isimlerden biri olan Emine Şenlikoğlu, bir dergiye verdiği röportajda muhafazakar kesime "tesettür" konusunda eleştirilerde bulundu.
Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur

Filistinlilerin yaşadığı büyük felaketten dünya sorumludur



Filistinli insan hakları aktivisti ve El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdürü İsam Yunus, Balfour Deklarasyonunun hukuki ve siyasi yönden bir temelinin olmadığını belirterek, bunun sonucunda Filistinlilerin hukuk, mal-mülk ve varlıklarından bedel ödediklerini söyledi.
Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları

Türkiyeli Müslümanların Zaaf ve İmkânları



Fikir dünyamızın önde gelen bazı isimlerine'Kendi zaman ve tecrübenizi hatırlatarak, o günün ve bugünün Müslüman gençlerini, zaaf ve imkânlarıyla mukayese eder misiniz' diye sorulmuş 2013'te.'Hasat' adlı yıllıkta toplanan bu soruşturma cevaplarından minik bir seçkiyi Mehmet Ali Başaran alıntıladı.
Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine

Cezaevi Röportajı -'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' üzerine



"Acılarımı, neşelerimi ilahi vahiy mikroskobu altında tetkiklerden geçirdikçe, ortaya yeni anlam katmanları, dolayısıyla da meyveler çıkıyor. Binlerce sayfayı çoktan aşan mektuplarımda da hep bu yeni tespitlerimi açmaya koyuldum." Necdet Yüksel,'Bedeli Zindanda Ödenen Sözler' kitabı üzerine Mehmet Ali Başaran'ın sorularını cevapladı.
Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'

Arslan:'Modernlik bir bakıma ümmetin parçalanma serüvenidir'



‘Modernliğe itiraz hayat tarzında başlamalıdır. Siz alternatif bir hayat tarzı sunarsanız o hayat tarzının öngördüğü iktisadı, eğitimi, teknolojiyi ya da ilişikleri üretebilirsiniz.' Abdurrahman Arslan, ‘Modern Dünyada Müslümanlar’ kitabı etrafında Safa Dallı’nın soruların cevapladı.
Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj

Cezaevi Söyleşileri 3 - Ahmet Şat ile röportaj



Mehmet Ali Başaran'ın sürdürdüğü Cezaevi Söyleşileri dizisinin konuğu Ahmet Şat. Başaran, Ahmet Şat ile Düşün Yayıncılık'dan çıkan Vahiy Öğretisi ve İslam kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler

Darbe Girişiminin arkasındaki dış güçler



Radyo Selam’da Zafer Burakmak’ın hazırlayıp sunduğu programının konuğu “Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz ve Darbenin Arkasındaki Dış Dinamikler” kitabının yazarı Abdülkadir Şen idi.
Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı

Nureddin Zengi: Şark'ın kandili, kılıcı ve kalkanı



Haçlı istilalarının sadece Ortadoğu denen coğrafyayı değil,Endülüs'ten Kuzey Avrupa'ya kadar bütün dünyayı kasıp kavurduğu 12'nci yüzyılda yaşayan Nureddin Zengi, deyim yerindeyse suyu tersine akıtmayı başaran adam.
Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz

Cezaevinde Bir Fantastik Yazar: Abdülselam Durmaz



25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunuyor. Kendisi henüz çıkmadan kitapları çıkıyor cezaevinden bir bir:'Son Nişanlı','Lanetli Duvar','Dunah’ın Terazisi'…
“Yeni dindarlığın fıkhı yok

“Yeni dindarlığın fıkhı yok"



Görüntü kültürünün dünyasında yaşadığımızı belirten Abdurrahman Arslan, fıkhı olmayan bir dindarlıkla karşı karşıya olduğumuza, yapılan iftarlarla, televizyonlardaki sohbetlerle görüntüye yönelik bir Ramazan yaşandığına vurgu yapıyor
Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine

Hamza Er'le Mültecilik ve Mavi Marmara üzerine



Filistin Mültecilik Meselesi üzerine araştırmalar gerçekleştiren, Suriye, Lübnan, ve Gazze' de bulunan Filistin Mülteci kamplarını ziyaret ederek bu kamplara ilişkin izlenimlerini kamuoyu ile paylaşan yazar Hamza ER’le Filistin meselesini, Mültecilik konusunu, kampların durumunu ve tabii ki Mavi Marmara’da yaşananları konuştuk.
Şiiri Şiir İçin Değil Bir Dava İçin Yazmalı

Şiiri Şiir İçin Değil Bir Dava İçin Yazmalı



Mehmet Ali Başaran, 25 yıldır siyasi tutsak olarak cezaevinde bulunan ve geçen yıl "Etibe’ye Mektuplar" adlı kitabı yayınlanan şair Atavi Osman Erdemir’le mektup üzerinden kısa bir röportaj gerçekleştirdi.

"Aile içi huzursuzluk ve boşanmaların kaynağı batı kültürü"



Uzmanlar, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.
Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar

Ahrar'uş Şam liderinden Suriye gündemiyle ilgili açıklamalar



Ahrar'uş Şam lideri Ebu Yahya Hamavi, kuşatmayı kırmak için başlatılan Halep Operasyonu, Esed rejimi, muhalifler arasındaki çatışmalar, ayrılıklar, bölgedeki Türkiye ve ABD varlığı ve Suriye'nin geleceğine ilişkin Timetürk'e özel açıklamalar yaptı.
Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine

Alev Erkilet ile Seyyid Kutub, düşünceleri ve etkileri üzerine



Alev Erkilet’le Seyyid Kutub’un düşünceleri, İslâmcılığa yaptığı katkıları ve aldığı eleştirileri üzerine Dünya Bülteni ile bir söyleşide bulundu.
                             
Normal Görünüm